logo
MagyarEnglish

Luther öröksége
Digitális alkalmazások az Evangélikus Országos Múzeumban
 
November 11-én nyílt meg a  Deák téren a megújult Evangélikus Országos Múzeum. A "Luther öröksége" című állandó  kiállításhoz hat digitális alkalmazást és egy animációs kisfilmet készített a TechLab Fellows kollektívája.
 
A kiállítás digitális installációi

Luther végrendelete
A kiállítás középpontjában az evangélikusok nemzetközi érdeklődésre is számot tartó testamentumát - Luther végrendeletét - bemutató digitális installáció áll. Interaktív módon, tematikus korongok segítségével tudhatók meg részletek a végrendelet műfajáról, történetéről, Luther Mártonról és családjáról, valamint a végrendeletet tanúiról.
 
 
 
Preparált Orgona
Az orgona testébe integrált digitális alkalmazás segítségével kipróbálható az orgona hangzásvilága. 12 orgonaműből lehet választani, és egy-egy darab a restaurált orgona játszóasztalán elhelyezett regiszter kapcsolókkal 8 különböző regisztrációban szólaltatható meg. 
 
 
 
Fent és lent
Az alkalmazás az egyház és állam kapcsolatát mutatja be. Az evangélikus egyház története folyamán hol „baráti”, hol pedig ellenséges viszonyban állt a mindenkori hatalommal. Az üldözés vagy a támogatás azonban sohasem volt teljesen egyértelmű. Mindegyik korszakban felvillant az érem másik oldala is: azaz olyan időkben, amikor az állam több-kevesebb nyíltsággal az evangélikus egyház megsemmisítésére törekedett, akkor is voltak olyan események, gesztusok, amikor egyes személyeket, ügyeket, intézményeket támogatott. A „Jó viszony” korszakaiban is voltak események, személyek, időszakok, amikor az üldöztetés került előtérbe. Az alkalmazás az ilyen kivételeket villantja fel - a korszakot és a szereplőket bemutató, egymásba átforduló grafikákkal.  
 
 
 
Album Amicorum
Az alkalmazás illusztris evangélikus személyek kapcsolati hálóját mutatja be, többek között Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Hankiss Elemér és Habsburg Máriáét. Megtudhatjuk, életük során merre jártak, ki volt a házastársuk, kik voltak az ismerőseik, valamint idézeteket olvashatunk tőlük. Az adatbázis többféle kategória alapján (pl. foglalkozás, kortársak) kereshető.
 

 
Térkép
A Térkép interaktív alkalmazás az evangélikus gyülekezetek alakulását mutatja be Magyarországon, térben és időben. Dátumok alapján (az 1560-as évektől az ezredfordulóig) jeleníthetők meg az adott időben aktuális gyülekezetek és középfokú iskolák elhelyezkedése illetve az ország- és egyházkerületek (püspökségek) határai.
 
 
 
Sztehlo-Keken emlékszoba
A digitális alkalmazás az épület alatti egykori légópincében elhelyezett tárgyakba rejtve (egy kannában, könyvben és bőröndben) idézi meg a második világháború vészkorszakát, Budapest ostromát és az azt követő megpróbáltatásokat, fekete-fehér rövid képsorokkal.
 
 
 
A ház meséje 
A múzeumnak is helyet adó műemlék épület és a szomszédos templom történetét egy animációs némafilm eleveníti meg. A film szerkezete és nyelve egy játékos formát követ, a jelentős történelmi fordulatokat széles korosztály számára élvezhető módon mutatja be. Az iróniát és humort sem nélkülöző animáció a fotók, archív anyagok felhasználásával rajzolt, grafikai elemek montázsából papírkivágásos technikával készült.
 
 
 
Az alkalmazásokat Ruttkay Zsófia szakmai vezetésével a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjának TechLab Fellows kollektívája: Berczi Klára, Csík-Kovács Zoltán, Hajdu Bence, Hajdu Gáspár, Huszár Dániel, Karasz Dániel, Nagy Ágoston, Mezei Ildikó, Samu Bence valósította meg.

 

 
Evangélikus Múzeum - átadás

Már az Evangélikus Múzeumban az installációink. Várjuk a megnyitót!

November 11., péntek  - Evangélikus Országos Múzeum - Budapest, V. kerület, Deák tér 4. 

 

                    

 

                    

 

                    

 

                    

 

 
Hamarosan

Luther öröksége

 
November 11-én  nyílik a  Deák téren a megújult Evangélikus Országos Múzeum. A "Luther öröksége" című állandó  kiállításra hat digitális alkalmazást és egy animációs kisfilmet készít  a MOME  TechLab Fellows kollektívája. A kiállítás középpontjában az evangélikusok nemzetközi érdeklődésre is számot tartó testamentumát - Luther végrendeletét - bemutató digitális installáció áll. Az interaktív alkalmazásokkal ki lehet próbálni az orgona hangzásvilágát,  követni a hazai gyülekezetek alakulásával térben és időben, és megismerkedni illusztris evangélikus személyekkel. A múzeumnak is helyet adó műemlék épület és a szomszédos templom történetét egy animációs némafilm eleveníti meg.
 
                  
 
 
A Színtükör mögött

Design Hét Budapest

Iparművészeti Múzeum

 

Az interaktív installáció a Színekre hangolva című kiállítás kísérőprojektje, melyet a MOME TechLab Fellows kollektívája készített. A SzínTükör elé állva a látogató az öltözékének színeivel hív elő egy műtárgyat. Hogyan született meg az installáció, mikre használható — ilyen kérdésekről beszélgethetünk az alkotókkal. Regisztráció: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. (max. 40 fő)

 

Helyszín: Iparművészeti Múzeum

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

Időpont: Szeptember 27., kedd 17:30-19:00

Egyéb információ: A program a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.

 

További információ: www.imm.hu/aszintukormogott

 

 

 
MOME Digital Craft Lab + MOME Tech Lab: Viselhető technológiák

 

A program a Design Hét Budapest 2016 eseménysorozat hivatalos része

| | SMART2016 SZEPT. 26. kedd, 19.00 Trafóklub, TRAFÓ18 INTERAKTÍV MINI EXPO

Digitális tárgyalkotás, anyagmanipuláció, interaktív grafika, hang- és képfeldolgozás. Emlékbross, világító reflextükör, hangzó budapesti emlékőrzők. A MOME tárgyalkotó szakos hallgatóinak munkáit felvonultató kiállítás az egyetem kreatív laborjainak fúziós együttműködésében született, az egyéni és a közösségi emlékezet által inspirált alkotásokat mutatja be. Ki gondolná, hogy mi mindenre képes egy 3D-nyomtató, egy lézervágó vagy egy hekkelhető Arduino, ha fiatal designerek kezébe kerül? 

 

Kurzusvezetők: LIPÓCZKI Ákos, RUTTKAY Zsófia

Konzulensek: HARSÁNYI Réka, KESZEI István

Kiállító hallgatók: CSEH Dániel, CSER Boglárka, FAZEKAS Vera, FEKETE Fruzsina, KISKÉRY Dániel, KÖVÉR Dóra Rea, NEUZER Zsófia, ORBÁN Emese, ZAJZON Ákos

 

A belépés ingyenes, előzetes regisztráció ajánlott: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

További részletek: http://trafo.hu/hu-HU/wearable_technologies

 

 

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldalak 2 / 26