logo
MagyarEnglish

COST E-READ 2016

 

 

Szeptember 12. és 14-e között Zadarban rendezték meg a COST Action E-READ negyedik találkozóját az olvasás fejlődési aspektusaira fókuszálva. A három napos rendezvényen több mint húsz ország kutatói tanulmányozták a papír alapú könyv és az e-könyv olvasásában rejlő különbségeket. Ruttkay Zsófia Magyarország egyik hivatalos képviselőjeként vett részt a konferencián, a WG2 és WG4 munkacsoportokban dolgozva.

További részletek: http://ereadcost.eu/meeting-in-zadar/

 

 

 
Digitális Judaika
A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Goldmark termében zajlott a Moholy-Nagy Művészet Egyetem Digitális Múzeum kurzusának keretében a múzeum számára készült projektek bemutatója június 1-én, szerdán.
 
Projektek:
 
1.  A Tóra kertje
 
 
Kocsis Flóra (design menedzser MA1) , Tibori Dorottya (formatervező BA2) , Frank Barbara (versek)
 
2.  Rimon puzzle 
 
 
Kudar Máté (építész, BA2)
 
3. Múltidézés a Rumbach zsinagógában
 
 
Zajzon Ákos (fémműves BA2) - Hajdú Levente (média design) - Krasz Ádám (média design BA2)
 
4. Playguide 
 
 
Deme Tamás (formatervező BA3)
 
5. Weinmann Éva naplója 
 
 
Orbán Emese (fémműves BA2) - Csuport Andrea (tervezőgrafika MA2) - Schnabel Zita (média design MA2) - Tóth Tamás (BME - informatika)
 
tanárok:  Bényei Judit (MOME), Ruttkay Zsófia (MOME), Forstner Bertalan (BME/ AMORG)
múzeumi mentorok:  Toronyi Zuzsa, Dancz Vera, Darvas István, Farkas Zsófia
 
         
              

A kurzust  a  „A jövő múzeuma a visegrádi országokban”  VUSG 61200017 Grant támogatta. 

 
VoltEgySzer: mobilizált drogprevenció
Megelőzés másképp
 
A Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) Drogambulanciája és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborja (MOME TechLab) közös, VoltEgySzer névre hallgató projektjük keretein belül nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, fiatalokat és szüleiket célzó, drogprevenciós mobil applikációt illetve honlapot fejlesztett, mely újszerűen, többek között animált képregényes formában hívja fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.
 
A projekt célja olyan mobil alkalmazás, illetve honlap fejlesztése volt, ami vonzó a tizenévesek számára és hatékonyan mozdítja elő a prevenciót, illetve ami a szülőknek is gyakorlati tanácsokkal szolgál, hogy hol és milyen szakemberek és civil segítők érhetők el. Az applikáció hat különböző aspektusból közelít a témához, hat különböző módszerrel igyekszik megszólítani a fiatalokat: interaktív képregénnyel, kvízzel, a pszichoaktív szerek és elváltozások bemutatásával, szerepjátékkal, valamint a segélynyújtó helyek ismertetésével. A mobil alkalmazás egyesíti a weben szokásos ismeretnyújtást és a számítógépes játék élményét.    
 
 
Bővebben...
 
MÚZEUM 2.0 - digitális technológiák a jövő múzeumában

 A 21. század elején a technológia térhódítása a múzeumokat is kérdések elé állítja: mennyiben kell alkalmazkodniuk a megváltozott ismeretszerzési és szabadidős szokásokhoz a kiállítások tervezésekor? A technológia miként járulhat hozzá a múzeum változó szerepének, céljainak betöltéséhez? Mikor jó egy digitális alkalmazás? Mi a játékos, látogatói részvételre alapozó bemutatás – vágyott illetve megvalósuló - hozadéka, ez hogyan mérhető? Milyen legyen az egyedi kiállításokon túlmutató digitális stratégiája egy-egy intézménynek? Hogyan lehet ehhez az emberi, infrastrukturális, anyagi erőforrásokat biztosítani?

 
Az egész napos rendezvény célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a fenti kérdésekről, segítse a hazai múzeumi döntéshozókat és szakembereket a tájékozódásban, intézményük fejlesztésében. A saját, házon belüli vagy a falakon kívüli projektek bemutatása, tapasztalatok megosztása mellett minden szekciót panelbeszélgetés és eszmecsere követ. Külön szekció foglalkozik az új épületekbe költöző múzeumok technológiai megújulásával. A technológia lehetőségeiről, saját tervezői elveikről és gyakorlatukról a múzeumi alkalmazásokban már jeleskedett kreatív szakemberek beszélnek. Egyes projektek, technológiák a helyszínen ki is próbálhatók.
 
A Liget Budapest projekt keretében létesülő, illetve megújuló épületek lehetőséget kínálnak egy-egy múzeum interpretációs gyakorlatának a fejlesztésére, a látogatók bevonásának újragondolására. Az utolsó szekcióban az érintett múzeumok szakmai vezetői mutatják be azt, hogy hol tartanak ma az előkészítésben és a koncepció tervezésben. Ez a szekció része a Liget Budapest és a Design Terminál közös City of Design szakmai konferencia sorozatának is.
 
A konferencia meghívott külföldi előadója, Alicja Knast múzeumigazgató nemzetközi hírű lengyelországi projektekről beszél, közvetlen tapasztalatai alapján. A rendezvényre várjuk minden hazai múzeum, örökségközvetítő intézmény vezetőit, kommunikációs, muzeológus, múzeumpedagógus szakembereit, illetve a kulturális örökségközvetítésben érdekelt helyi vagy országos hivatalok képviselőit. Az ingyenes rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött.
 
 
Hologram, VR, AR és egyéb technológiák – Interaktív múzeumi élmények

 

Otto Banyák (Strategic, SK)

 

Az Energoland kiállítás Mochovce-ban (Szlovákia) a digitális technológiák széles spektrumát alkalmazva mutatja be az elektromos energia előállítását. A bevonódást segítő, 33 interaktív installációt kipróbálva tanulhatnak a látogatók: fizikai és kémiai jelenségek szimulálhatóak virtuális környezetben, a Föld fejlődése 3D-ben követhető a Naprendszer kialakulásától egészen a közeljövőig. A kiállítás digitális alkalmazásaira eddig már több tízezer látogató volt kíváncsi. A TechTea április 6-ai beszélgetésén az új technológiák  múzeumi használatáról lesz szó, különös tekintettel a virtuális és kibővített valóság speciális lehetőségeire, valamint a tartalom és vizuális világ egységére.

 

A Strategic egy fiatal,  pozsonyi székhelyű, interaktív digitális médiával foglalkozó cég, amely 2015-ben a Cannes Corporate Media & TV Awards díjazottjai között szerepelt.

 

Időpont: 2016. április 6. szerda 17:00

Helyszín: MOME A104 Előadó

Az előadás nyelve: angol

 

További információ:

TechTea: http://techtea-create.blogspot.hu/

Strategic: https://strtgc.at/en/ 

Energoland: https://energoland.seas.sk/energoland-en

 

 

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldalak 3 / 26