logo
MagyarEnglish

Robot Revue
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ
| | SMART

2017 MÁRC. 2. csütörtök 19.00
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA 
1094 Budapest, Liliom u. 41.
 
A robotokat high-tech külsejű filmszereplőkként, autógyárak steril szerelőcsarnokaiból vagy immár otthoni házimunkásokként ismerjük, akik egy-egy kutatóintézetben, sokévi fejlesztés során születnek meg.  Ezen az estén olyan hazai robotokat vonultatunk fel, akik szinte minden tekintetben különböznek ezektől a komoly, ipari robotoktól. Mindegyikük egyedi példány, céljuk pedig a közösségépítéstől a szórakoztatáson át egészen az életmentésig és az oktatásig  terjed. Jórészt fiatalokból verbuválódott  csapatok készítik őket.  Az este során négy alkotói gárda mutatkozik be, majd beszélgetnek az alternatív robotika örömeiről és lehetőségeiről, és végül robotjaikat ki is próbálhatja a közönség.
 
 
A  Festival Buddy egy olyan távjelenlét-élményt nyújtó robot, akivel már találkozhattunk hazai fesztiválokon. 
A távolról irányítható, interaktív Buddy igazi fesztiválozók vállán ült, de távolról lehetett vele kapcsolatot létesíteni. Igy a jelenlévők és távoliak nem csak beszélgetni tudtak egymással, hanem akár fizikai kontaktust is létesíthettek. Így történhetett meg, hogy valaki akár egy irodában ülve is le tudott vízipisztolyozni egy fesztiválozót.
 
A Lehetetlenségek Színpada MOME Média Design MA diploma projekt célja, olyan fogyatékkal élő személyek bevonása a művészeti tevékenységbe, akik fizikailag korlátozott képességekkel rendelkeznek.  A tradícionális marionett bábszínház fúziója a robotikával lehetőséget ad a nyaktól lefelé bénult személyek számára, hogy fejük mozgatásával életre keltsenek bábokat.
 
A Rescube Robotics csapata  fiatal mérnökökből és mérnökhallgatókból alakult, hogy összefogva, nemzetközi életmentő robotos versenyen is sikeres robotot fejlesszenek.  A saját erőből egy garázsban kifejlesztett robotjuk  a 2016-os világbajnokságon elhozta a Legjobb Kültéri Szállítórobot díját, a konstrukciós díjnak tekinthető RoboCup Design Award Sponsored By Flower Robotics díját, valamint a világ 19 legjobb mentőrobotja közül 9. helyen végzett.
 
A REBOT projekt keretében bárki, akár egy gyerek is,  megépítheti, sőt, programozhatja a saját robotját, fogyasztó helyett alkotóként ismerkedve meg a programozás sőt akár a mesterséges intelligencia alap elveivel. A test alapanyaga a műanyag tejfölösdoboztól a kifliig bármiből készülhet. A DIY robotok nemcsak olcsóak, hanem környezetbarátak is. A kreatív, vicces megjelenés ellenére e robotok is szinte mindenre programozhatók, sőt Android készülőkrél irányíthatóak.   
 
Résztvevők:
Sik Eduard (FestivalBuddy)
Tarr Kálmán (MOME, Média Design MA)
Kopiás Péter (Rescube Robotics)
Vecsei Gábor (REBOT)
 
Moderátor: Ruttkay Zsófia   MOME TechLab   techlab.mome.hu
 
Együttműködő partnerek: MOME TechLab, MOME Média Design, MOME TransferLab DDB Budapest, Magyar Telekom, Rescube Robotics, REBOT, Let it Be! art agency
 

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció ajánlott az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen. 

további információ: trafo.hu/hu-HU/robot_revue

FB: itt

 

                    

 

 
A Pannonhalmi Főapátság látogatása az Evangélikus Múzeumban

Február 10-én, pénteken speciális tárlatvezetés keretében tekintette meg a Pannonhalmi Főapátság küldöttsége a Luther öröksége kiállítást az Evangélikus Múzeumban.    

 

              

 
Luther öröksége a Súgólyukban

Február 18-án, szombaton 10:00-tól hallható beszélgetés Ruttkay Zsófiával az Evangélikus Múzeum digitális installációiról a Bartók Rádió Súgólyuk című műsorában.

 

 
Luther öröksége tárlatvezetés
Január 19-én a múzeumi szakma képviselői exkluzív tárlatvezetés keretében tekinthették meg az Evangélikus Múzeum állandó kiállításához készített digitális installációinkat.
 
A Luther öröksége kiállítás keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható.

Helyszín: Evangélikus Országos Múzeum, V. Deák tér 4. 

 

                              

 

 

 
AVICOM FAIMP 2.0 díjátadó - SzínTükör

 

A MOME TechLab munkatársai által fejlesztett SzínTükör alkalmazás bronz díjat nyert az AVICOM F@IMP 2.0-n, Interaktív multimédia kategóriában. Az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) díját a MUZEUM@DIGIT konferencián adták át. A SzínTükör az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva című kiállításának kísérőprojektje.

 

Az interaktív installáció játékos formában állítja szembe a közönség színvilágát a kiállított tárgyak színpompájával. A digitális SzínTükör arról ad képet, hogy a látogatók mennyire színesen öltözködnek. A projekt a látogató öltözékének színelemzésén alapul: a tükör beszkenneli az előtte álló látogató öltözékét, s annak jellemző színeiből palettát állít elő, majd a kiállított műtárgyak közül társítja a látogatóhoz azt, amely színben leginkább közel áll ruhája árnyalataihoz. A kapott eredményből összesítő kép készül, amelyet a látogató elküldhet magának. A látogatókat jellemző adatokból vizualizációk is születnek, amelyek többek között megmutatják, hogy mely legjellemzőbb színekben jelent meg a közönség egy adott időszak alatt, és ki volt a legszínesebb látogató.

 

Sok kérdésre derül fény a használat során. Tetten érhető-e egy-egy verőfényes, meleg nap a ruhák színességében? Van-e különbség a magas (többségükben férfi) és alacsony (nő, gyerek) látogatók színpalettája között? Színesebb ruhákban jönnek-e a látogatók azért, hogy érdekes tárgyakat hívhassanak elő? Lesz-e hosszabb távon hatása a kiállításnak arra, hogy ki milyen színt preferál az öltözködésében? Az alkalmazás még hónapokig megtekinthető az Iparművészeti Múzeumban.

 

Alkotók: Csík-Kovács Zoltán, Hajdu Gáspár, Nagy Ágoston, Papp Gábor, Ruttkay Zsófia, Samu Bence

 

 

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldalak 1 / 26