HAJNALI HÁZTETŐKIrodalmi séta okostelefonraAz interaktív irodalmi séta Ottlik Géza Hajnali háztetők c. művének budapesti helyszíneire kalauzol, ahogy a cselekmény az útvonallá fűzött regényrészletek nyomán bontakozik ki. Ezt kiegészítve a történet korát archív fotók, filmek és korabeli sajtóanyagok galériája idézi meg. A lokatív technológia irodalmi szöveg ihlette városi séta műfaja nemzetközi téren is újdonságnak számít.

kep1 (282K)

A projekt létrejöttéről

A koncepció alapötlete a Kreatív Technológia Labor és az Elméleti Intézet közös Digitális Múzeum c. kurzusán született, ahol a hallgatók a múzeumi élmény kiterjesztésének lehetőségét vizsgálták az egyre gyorsabban fejlődő technológiai lehetőségek tükrében. A kurzusban több budapesti múzeum vett részt partnerként, többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum is, amely a 2012-es Ottlik Géza évforduló apropóján kiválasztott Hajnali háztetők koncepciót a félév végeztével élesben is megrendelte.

A kilenc hónapig tartó fejlesztés és kutatás során megszületett séta a MOME KTL, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az MTA SZTAKI e-Learning Osztálya közös munkájának eredménye.

A koncepció

A Hajnali háztetők okostelefonra készített változata újfajta, komplex élményen keresztül kívánja megszerettetni, népszerűsíteni a (könyv) olvasást. A koncepció középpontjában az irodalmi alkotás helyszínekhez kötött, élményszerű megismerése áll. Az eszköz lehetőségeit felhasználva az irodalmi szöveg térbeli bővítésen túl időbeli utazást is kínál: a valós helyszíneken átélt történet mellett annak kora és hangulata is megelevenedik segítve a modern kor olvasóinak nemcsak a történet díszletekbe helyezését, de egy időszak élethű megidézését is.

Az interaktív, mégis a klasszikus könyvolvasás élményét tükröző alkalmazás amellett, hogy az okostelefonos újdonságok (ifjabb) megszállottait, illetve a könyvkerülő fiatalokat szólíthatja meg, az irodalom iránt érdeklődő (idősebbek) számára az új technológiák lehetőségeit teheti vonzóbbá.

Az élmény

Ottlik: Hajnali háztetők irodalmi séta from Creative Technology Lab on Vimeo.

Az interaktív irodalmi séta Ottlik Géza azonos című regényének cselekményszálát követve a városon át mutatja be a történet szereplőit és helyszíneit, miközben a kor Budapestje elevenedik meg az okostelefon képernyőjén. A regényből elhangzó részletek előre meghatározott útvonalon, azok vélt, vagy valós helyszínein, illetve a köztük megtett útszakaszok között hangzanak el, olvashatóak el, abból akár idézetek is elmenthetők. A regényrészletek szüneteiben pedig a húszas, harmincas évek kulturális és társadalmi viszonyait válogatott audiovizuális anyagok jelenítik meg: korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép.

A Mechwart ligetből induló és a PIM-nél végződő 6 órányi, részletekben (is) végigjárható séta során - akárcsak a könyv olvasásakor - lassan áll össze a történet, időt adva a befogadásra. Az történetben való tájékozódást interaktív naptár is segíti, mivel a bejárhatóság érdekében az útvonal nem a regény narratíváját követi. kep1 (282K)

A technológia

A lokatív technológiára épülő élmény az MTA SZTAKI már létező, tematikus városi sétákat kínáló Guide@Hand alkalmazásának, a partnerek együttműködésében megvalósított továbbfejlesztése. A készülék GPS elérését bekapcsolva a séta a hangos navigációban és a térképen is jelezett útvonalon haladva pontról pontra bontakozik ki. Ezeket érintve a szöveges, hangos és vizuális tartalom automatikusan hangzik el, illetve jelenik meg a készüléken.
Az Hajnali háztetők az App Store-ból és Google Play-ből ingyenesen letölthető Guide@Hand mobil alkalmazás egyik sétájaként használható 2012. szeptember 18-ától. Az alkalmazás működését bemutató videók letölthetőek itt (Mac-re), illetve itt (Windows).

Díjak:

  • A Nemzetközi Újmédia Intézet által kiírt Európai Ifjúsági Díj - Oktatás Mindenkinek kategória. • Társadalomért Egyesület
  • Infotér a hazai online és multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestival versenyen fődíj a Mobil felület Oktatás kategóriában.

Résztvevők, alkotók:

Koncepció, tartalomfejlesztés:

  • Jankó Anna (MOME), Mata Juli (KTL), Oravecz Júlia (MOME)
  • MOME-KTL mentor: Ruttkay Zsófia

Grafika:

  • Köhút András, Mata Juli

Videó:

  • Mata Juli, Szabó Amanda

SZTAKI, e-Learning:

  • Wagner Balázs, Márkus Zsolt, Kaposi Gábor, Veres Miklós

Petőfi Irodalmi Múzeum:

  • Wernitzer Júlia, Bánki Zsolt, Thúróczy Gergely, Nyerges Gabriella, Elritz János

Résztvevők, alkotók:


Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeum (BTM KM)
Fortepan (F)
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény (FSZEK BGY)
XX. Század.hu (XX. Század)
Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA)
Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár (MNM TF)
Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)
Országos Széchényi Könyvtár (OSZK)
Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)
Privát Filmgyűjtemény Alapítvány (SUPER 8)
freemusicarchive.org
Archive.org
Külön köszönet Saly Noéminek.


Médiamegjelenés itt.
In English please click here.